Willem’s Weblog
Just another WordPress.com weblog

Noord-Korea woedend over Zuid-Koreaanse pamfletten

Noord-Korea heeft buurland Zuid-Korea gewaarschuwd voor een nieuw militair conflict nadat een Zuid-Koreaanse actiegroep propagandafolders over de grens stuurde. In deze brochures roepen de actievoerders op tot een revolutie van het Noord-Koreaanse volk nu hun autoritaire leider Kim Jong-Il ziek zou zijn.

De actie gaat uit van een groep rond familieleden van ontvoerde vissers en overlopers uit het communistische land. Noord-Korea zou sinds de wapenstilstand in 1953 al zo’n 500 Zuid-Koreaanse vissers geschaakt hebben. De actiegroep drukte 100.000 pamfletten die ze via ballonnen gevuld met helium over de grens verspreidde. Hierbij voegde ze ook bankbriefjes voor de verarmde bevolking in Noord-Korea. Het is niet de eerste keer dat actiegroepen deze strategie gebruiken. Deze maand zouden er al twee van dergelijke acties geweest zijn.

www.gva.be

Kim Jong-Il: http://www.gva.be

Beide landen kwamen in 2000 tot een akkoord om te stoppen met de wederzijdse overheidspropaganda  maar daar trekken de actiegroepen zich dus niets van aan. In de folders staan naast anti-Noord-Koreaanse propaganda ook speculaties over de ziekte van Kim Jong-Il. In de internationale politiek en pers gaan al een tijdje geruchten de ronde dat de communistische leider ziek of zelfs dood is. Dit sinds hij in september ontbrak op een belangrijke militaire parade ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan van Noord-Korea. Vandaag zei de Japanse premier Taro Aso dat Kim volgens ‘betrouwbare’ bronnen inderdaad in het ziekenhuis ligt. De komst gisteren van een Franse hersenchirurg op uitnodiging van Kims zoon Kim Jong-Nam versterkt dit vermoeden. De Noord-Koreaanse autoriteiten beweren echter dat hun leider gezond en wel is. Het Noord-Koreaanse volk heeft geen weet van de eventuele ziekte van hun leider aangezien de pers er niet over bericht. De overheid zou het volk graag onwetend houden.

Dat de Inter-Koreaanse betrekkingen een nieuw dieptepunt hebben bereikt is duidelijk. Noord-Korea dreigt ermee zijn buurland economische en militaire sancties op te leggen indien ze niet stoppen met een ‘beleid van openlijke provocatie’. Pyongyang beweert dat de Zuid-Koreaanse overheid achter de actie zit en zo een nieuwe oorlog wil uitlokken. De conservatieve regering onder Lee Myung-Bak staat bekend voor zijn harde aanpak ten opzichte van het communistische buurland. Ze wil hulp aan Noord-Korea bundelen aan verdere ontmanteling van het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Sinds Lee aan de macht is zijn de verzoeningsgesprekken tussen de beide Korea’s op een vriespunt gekomen. De Korea-oorlog eindigde officieel in 1953 maar een oplossing voor het Koreaanse conflict is 55 jaar later nog steeds niet te zien.

Bron:

Eén reactie to “Noord-Korea woedend over Zuid-Koreaanse pamfletten”

  1. […] in Korea In een vorig artikel hadden we het over de propagandafolders die Zuid-Koreaanse groeperingen over de grens van […]


Plaats een reactie